Hot stone massage

Een HOTSTONE massage is zoals het woord al zegt een massage met "hete" stenen. Hete stenen moet u feitelijk lezen als warme stenen. De temperatuur van de stenen waarmee de massage gegeven wordt ligt om en nabij de 45 graden. Om de stenen op te warmen en op temperatuur te houden wordt een heater gebruikt, de stenen liggen daarbij in het water. De HOTSTONE massage wordt over het algemeen gegeven met afgeronde basaltstenen, dit zijn vulkanische stenen die door invloed van water en zand door de jaren/eeuwen heen glad gepolijst zijn. De grootte van de stenen varieert van 2 tot 12 centimeter. 

Historie
Sinds dat de mens op aarde is worden stenen gebruikt voor gereedschap en hulpmiddelen. Zo werden stenen bijvoorbeeld gebruikt ter verwarming bij koude nachten. Deze plaatste men eerst in het vuur waarna ze onder een deken van huiden of bladeren dienst deden als verwarming. Langzaam aan werden er steeds meer toepassingen gevonden om warme stenen te gebruiken. Over de gehele wereld werden warme stenen gebruikt voor diverse doeleinden. De Grieken en Romeinen gebruikten in de badhuizen stenen om elkaar mee te masseren. Hoog geplaatste lieden werden ermee gemasseerd omdat spierpijn, ongemakken en kwetsuren hierdoor afnamen. Ook werd deze massage gebruikt bij de Inca's, Indianen, MaOries en vele andere culturen. Warme stenen werden hier gebruikt bij diverse rituelen, afhankelijk van de cultuur. In de oosterse cultuur werden warme stenen gebruikt ter voorkoming en behandeling van ziekten en aandoeningen. Hier werden de stenen onder andere geplaatst op de acupunctuurpunten en gestreken over de meridianen.

Hotstone massage nu
Sinds kort is de massage met warme stenen heringetreden en vindt momenteel zijn weg naar massagepraktijken, beautycentra, sauna's en schoonheidsspecialisten onder de naam HOTSTONE massage, Lavastone, Yoastone of LaStone. Doordat er diverse massagetechnieken zijn zal elke masseur/schoonheidsspecialist zijn eigen techniek gebruiken voor de HOTSTONE massage. Zo is het een mooie combinatie bij bijvoorbeeld Shiatsu, lymfedrainage, sportmassage en vele andere massagevormen. Hieronder treft u informatie over de meest gangbare en gebruikte manier van de HOTSTONE massage aan:

Basistechniek:


Eerst wordt er een aantal stenen op en naast u neergelegd. Deze stenen laten het lichaam. wennen aan de warmte en geven ontspanning. Vervolgens wordt het lichaam ingemasseerd met olie om de stenen goed te laten glijden over de huid. De massage bestaat voornamelijk uit lange rustige en cirkelvormige strijkingen. Door de combinatie van warmte en beweging (thermodynamica) kan de masseur dieper in het spierweefsel komen wat de massage of behandeling veel effectiever maakt. Een HOTSTONE massage draagt hiermee bij aan een positief zelfherstel van het lichaam, het helpt afvalstoffen af te voeren, draagt bij aan het ontgiften van het lichaam, stimuleert de organen en kan het lichaam meer in balans brengen.